Oldal tetejére

Események, hírek


Hetven éve, 1953. november 25-én érkezhettek vissza hazájukba az első politikai, vagyis Gulág-rabok. Erre emlékezve és emlékeztetve a Magyar Országgyűlés a 41/2012. (V. 25.) OGY határozatában november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává nyilvánította. Ugyancsak erre a történelmi eseményre  emlékezve rendezte meg a Gulág- és Gupvikutató Intézet - együttműködve a Gulág-és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságával, az Alapjogokért Központtal, a Kárpátaljai Szövetséggel, a Budavári Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a Magyar Nemzeti Levéltárral - 2023. november 24-én a Hazatérés a szovjet fogságból 70 éve, előtte és utána – 1945-1953-2000 címen nemzetközi, tudományos konferenciáját, amelynek fővédnöke Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Gulág-Gupvi Emlékbizottság elnöke. A rendezvénynek a Kárpátaljai Szövetség budapesti székháza adott otthont. A budapesti konferencián a korszak legismertebb kutatói tartottak előadást az anyaországból, Erdélyből és Kárpátaljáról. Az előadók újabb kutatásaik tükrében arról tanácskoztak, miként zajlott le a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások több hullámban történő hazatérése, milyen volt a szovjet fogság a nemzetközi normák relációjában, hol tart a kegyeletápolás és emlékezetpolitika, hogyan lehet összehangolni a kárpát-medencei kutatásokat, s optimálisan hasznosítani ezek tapasztalatait. Összegzés, javaslatok: A konferencián egybehangzóan megállapították, hogy a „málenkíj robotra”, a GULÁG-GUPVI-táborok áldozataira való emlékezés erkölcsi kötelességünk, hogy a magyar nemzettel szemben is elkövetett szörnyű gaztettekről el ne feledkezzünk, és azokat az igazság fényében másokkal is megismertessük. A konferencia résztvevői kiemelten fontosnak tartják a témával kapcsolatos anyaországi, erdélyi, délvidéki, felvidéki és kárpátaljai helytörténeti kutatások, feltárások és összegzések folytatását, valamint fiatal történészek bevonását a munkába. A konferencia kéréssel fordul a Magyar Kormányhoz, hogy a teljes 2025-ös évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszemunkások emlékévévé nyilvánítsa. Ezáltal a 2015. emlékévhez hasonlóan, pályázatok meghirdetésével számos értékes program, a témát tárgyaló kiadvány valósulhatna meg. A konferencia résztvevői a Magyar Kormányt továbbá arra kérik, hogy fontolja meg a magyar emberek szovjet táborokba hurcolásának 80....Bognár Zalán - Muskovics Andrea Anna: GUPVI, GULAG - Magyarok a szovjet lágerbirodalomban 1944/45 – 2019/20, Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága. Miskolc, 2021. A kötet ide kattintva elérhető    

A Magyar Nemzeti Levéltár és a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága tisztelettel meghívja Önt az MNL Gulag- és Gupvikutató Intézet megalakulásának sajtótájékoztatójára, valamint a GUPVI, GULAG - Magyarok a szovjet lágerbirodalomban 1944/45 – 2019/20 című kötet bemutatójára. Időpont: 2021. november 24. (szerda) 11:30-14:00 Helyszín: MNL Országos Levéltára, Kiállító- és konferenciaterem Cím: 1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2–4. (tovább…)

Zsíros Sándor a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának egyik alapítója volt 2009-ben és haláláig az egyesület elnöki pozícióját töltötte be. A Megbékélésért Polgári Szövetség tisztelettel meghívja Önöket a GUPVI - A halál táborai című dokumentumfilm bemutatójára és "málenkij robot" emlékestre! Helyszín: Rendezvények Háza Cím: 3561 Felsőzsolca, Sport u.1. Időpont: 2021.11.05. (péntek) 13.30 A filmbemutatót követően, kerekasztal-beszélgetés és előadások keretében alkalom nyílik a film készítőivel és a téma jeles kutatóival találkozniuk. Az esemény keretein belül Zsíros Sándor, helytörténészről, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága alapító tagjára emlékezünk!  Az eseményen egyesületünk több tagja is részt vesz meghívott szakértőként: Papp Annamária, történész, szerkesztő, kolozsvári Szabadság napilap; tag, GKNT Benkő Levente, történész; PhD-hallgató, Babeş-Bolyai Tudományegyetem - Kolozsvár; szerkesztő, kolozsvári Művelődés folyóirat; tag, GKNT Dupka György, történész; felelős titkára, Szolyvai Emlékpark Bizottság; tag, GKNT

Megemlékezés hete zajlik Ceglédbercelen, előadással, filmvetítésekkel és kerekasztal beszélgetéssel. Helyszín: Ceglédberceli Művelődési Ház és Könyvtár Cím: 2737 Ceglédbercel Pesti út 96. Időpont: 2021.11.05. (péntek) 17:00 (Időpont változás történt 18 óra helyett 17 órakor kezdődik az előadás!!) (tovább…)

A Hajósi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága tisztelettel meghívja Önt a "málenkij robotra" elhurcolt hajósiak emlékére szervezett, megemlékezéssel egybekötött előadásra, kerekasztal beszélgetésre. Helyszín: Hajósi Szent Imre Általános Iskola Cím: 6344 Hajós, Jókai u. 4. Időpont: 2021.10.30. (szombat) 15:00 (tovább…)

A tatai Német Nemzetiségi Múzeum és a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága tisztelettel meghívja Önt a Hadifogság, „málenkij robot” a Szovjetunió Gupvi táboraiba című konferenciára és műhelynapra. Helyszín: 2890 Tata, Alkotmány utca 1. Időpont: 2021. szeptember 04. (szombat) 10:00–16:00 Fővédnök:Michl József, Tata Város Polgármestere Szakmai levezető elnök: Dr. Bognár Zalán tanszékvezető egyetemi docens, Károli Gáspár Református Egyetem elnök, Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága (tovább…)